tisdag 6 september 2016

Asylsökandes hälsa i fokus


Ingen rast, ingen ro och framför allt ingen tid för att återställa tidsskillnaderna från Chile. Uppe med tuppen i morse för en dag i landstingets tecken. Idag har nämligen den moderata landstingsgruppen gjort studiebesök över hela länet.
Jag själv började morgonen i Västerås med Mikael Andersson Elfgren på Asylhälsan. En stor ström av asylsökanden får inte bara akuta konsekvenser det får långsiktiga sådana också. Idag är mer än 4500 personer inskrivna hos Asylhälsan och hur många de kommer bli i framtiden vet vi inte. Prognosen från migrationsverket säger att strömmarna kommer att minska och en stramare migrationspolitik bidrar även till minskningen men ingen vet. Konflikter i världen pågår fortfarande och oroligheterna i Mellanöstern och Afghanistan ser inte ut att minska tyvärr.
I Västmanland har asylsökande samma rätt till vård som invånarna och det kostar en slant. Nu går inte allt på landstingets kassa utan den stora kostnaden tar staten men i slutändan är det skattebetalarna som får betala. För mig är det inte helt rimligt att ge all form av vård till personer som inte fått permanent uppehållstillstånd ännu.
Besök nr två för dagen gick till det här lilla söta huset i Virsbo tillsammans med Jenny Landernäs. I huset håller tandvårdens asylenhet till och tar emot patienter från hela länet. Hit får man till skillnad från Asylhälsan bara komma om man har akuta problem med tänderna eller är barn. Inte bara lite oroliga blir vi av att höra hur dålig tandstatus många av de nyanlända har och hur lite kunskap det finns om munhygien. Detta kommer att få konsekvenser senare i livet och medföra stora kostnader för den enskilde eftersom det inte finns ett högkostnadsskydd på tänder.
I landstingets förebyggande arbete borde munhygien helt klart komma högre upp på dagordningen än det gör idag. Jag har i och för sig alltid varit en varm förespråkare av fluortanten i många år nu och det kanske kan bli en nytänkande ide igen.

Inga kommentarer: