onsdag 9 februari 2011

Tjänstedirektivet

I går debatterades vargjakten i riksdagen, idag är det jakt och viltvård. Kammaren är tom såhär tidigt på morgonen utöver oss från miljö- och jordbruksutskottet. Det är inte så konstigt. Frågorna i dag kan kännas lite främmande för dem som inte är specialintresserade av fjälljakt. Vi har TV apparater på våra kontor där vi kan följa den pågående debatten i kammaren utan att närvara fysiskt. Debattreglerna är hårda och för att delta måste man föranmäla sig, de som befinner sig i kammaren är med andra ord särskilt intresserade av ämnet. Vi kan omöjligt vara på alla debatter som pågår, då skulle vi aldrig få tid att träffa människor, skriva debattartiklar eller läsa högarna av handlingar som ramlar in.

Knäckfrågan idag handlar om fjälljakt. Vi diskuterar även jakttider, jaktformer, skyddsjakt, fäbodjordbrukare, skadeskjutning och rovdjurscentrum. Det finns olika åsikter om jakten och mest utstickande är nog Vänsterpartiet och Miljöpartiets rabiata åsikter. Det finns en gemensam tråd av storstadsromantik i argumentationen som stämmer dåligt överens med verkligheten. Vi har just fått höra att "Stockholmare ska inte härja på svenska fjäll", utplanteringen av fågel sköts av "skjutglada godsherrar från överklassen".

Det ser ut som att vi kommer förlora frågan om fjälljakten i kammaren idag. Den samlade oppositionen vill ha en jakt enkom för svenska jägare medan vi vill släppa jakten fri inom EU. Vi ser en möjlighet med jakten där vi kan erbjuda en unik jaktform i Sverige som turistnäringen i glesbygden kan tjäna pengar på. Enligt EU´s tjänstedirektiv ska tjänster på den inre markanden erbjudas alla unionens länder och kunna flöda fritt mellan nationsgränser. Oppositionen har lite olika ingångsvärden i sina reservationer men de sitter hur som helst i knät på varandra.
Socialdemokraterna tycker inte jakt är en tjänst. Miljöpartiet tycker Alliansen saknar respekt för djur och att vi måste vara snälla, helst skulle de förbjuda all for av jakt på fjäll. Vänsterpartiet håller med MP men anser också att en öppen fjälljakt bara nyttjas av rika. Sverigedemokraterna gjorde dagens sämsta inlägg i debatten. Kort och baserades enbart på att Sverige ska vara herre i eget hus och därfrö bestämma över jakten själva.

Inga kommentarer: