tisdag 8 februari 2011

Sjuka djur?

En av de bästa fördelarna med att sitta i Riksdagen är möjligheten att få resa runt i Sverige och titta på spännande saker som man kan ha nytta av i riksdagsuppdraget.
I måndags åkte jag därför till Kalmar där jag mötte upp min kollega Jan R Andersson som är ledamot från Kalmar län.

Tillsammans med LRF besökte vi en grisbonde utanför Kalmar. Vi var där för att prata om en utredning som är på väg fram. Den handlar om sjuka djur. Hur tokigt den än må låta så är det en viktig utredning, vi vill inte sprida smitta som salmonella och VRE från djur till människor. Vi som kommer från Västmanland har VRE utbrotten på centrallasarettet i gott minne och det vare n tråkig och dyrbar historia för skattebetalarna och inte minst alla de som drabbades av det multiresistenta viruset som inget penicillin tog kål på.

Det är bättre att stoppa sjukdomen hos djuret direkt istället för att hitta smittan när den redan drabbat ett antal människor. Smittspårningen är både dyr och tar lång tid. Att sannera ett helt grisstall kan stoppa produktionen i upp till ett halvår. Utredningen handlar nu om vem som ska ha ansvaret och vem som ska ta kostnaden, i den frågan har vi anledning att återkomma.

SR Kronoberg,

Inga kommentarer: