onsdag 18 maj 2016

Mellan skog och sjö


Måndag är en typisk studiebesöks dag och denna måndag så åkte jag och kollegan Jessica Polfjärd till Skinnskatteberg för att besöka två olika företag. Först SystemAir som gör fläktar. Företaget har sitt säte i lilla Skinnskatteberg men arbetar på den globala marknaden, Ett viktigt företag för bygden genom alla sina arbetsplatser men även som stort industriföretag ´för regionen. Vi behöver ha fler stora och tunga industrier i länet för att fylla det hål som bruken lämnat efter sig på arbetsmarknaden.
Efter detta åkte vi vidare till Färna Herrgård för att lära oss mer om besöksnäring och kultur turism. En verksamhet som även är viktig för stora globala företag som tex SystemAir. Det är inte gott om bra hotell och bra restauranger för representation utanför storstäderna och det är i sig ett problem för företagskunderna. Just Skinnskatteberg är ett bra exempel på hur olika företag kan dra nytta av varandra för att utvecklas och göra regionen mer attraktiv.

Jag och Jessica är fantastiskt duktiga på att åka vilse när vi är tillsammans så även denna gång dessvärre. Vi lyckades ta en omväg på nästan en timme påväg till vårt första besök, det i sig gjorde att alla dagens besök blev försenade. Vi hade bråttom till tåget båda två men lyckades missa det så vi fick köra till Stockholm, väl i Stockholm lyckades vi köra fel också, inte så smart.

Inte varje dag jag åter till Stockholm på en måndag men just denna eftermiddag var jag inbjuden till Svenskt Näringslivs huvudkontor för att träffa Västmanländska företag om energifrågor. Högrelevanta frågor för länet som dels är väldigt industritungt men också med sin produktion av kärnbränsle till kärnkraften. Tack vara att socialdemokraterna ligger på rygg och sprattlar som en skalbagge men miljöpartiet på magen riskerar arbetstillfällen att försvinna från länet och företagen flytta utomlands där konkurrenskraften är fungerande.

Inga kommentarer: