lördag 9 maj 2015

Subsitaritet eller ej


Den där första koppen kaffe som intas en allt för tidig morgon är guld värd. Stort tack till miljö- och jordbruksutskottets kansli som är på plats ännu tidigare än jag och ser till att kaffet är kokt och upphällt på termos.

Dagens utskott har varit lite rörigt och inte på grund av att vi är politiskt osams den här gången utan ett rent formärende. Vi får väldigt många subsidaritetsprövningar för den gemensamma jordbrukspolitiken till oss, de handlar framför allt om EUs gemensamma förslag strider mot den nationella lagstiftningen. I det här fallet blev ärendet omvänt och det har vi inte varit med om så långt jag kommer ihåg i alla fall.
Nu handlade det om GMO och det är en fråga som varit känslig för vissa medlemsstater under en väldigt lång till och nu försöker kommissionen sig på en luring. Nu vill de att medlemsstaterna ska kunna begära undantag för införande och handel med GMO grödor i både foder och livsmedel. Vi tror att detta strider mot EUs princip om handel inom den inre marknaden. Detta skulle inte bara snedvrida konkurrensen utan det skulle därmed öppna upp dammluckorna för att medlemsstaterna att kunna göra som de själva vill inom allt fler områden, då faller hela iden om en union.

Inga kommentarer: