onsdag 3 april 2013

Ängelsbergsförskola

Fortsätt min förskolebarnen till norra länet idag.
Börjar med ett stopp i soliga Ängelsbergs, en riktig pärla i Västmanland. Här finns en av de minsta förskolor jag sätt. En av garderobens är ombyggda till kontor...eller personalrum som personalen kallar det för.
De har 11 barn inskrivna med plats för 12. Behovet är inte större på en ort med 200 bofasta. Under somrarna höjs invånarantalet med det dubbla genom alla sommargäster med stugor och hus i bygden.
En förskola som skiljer sig mot förskolor på större orter eller städer. Här är leksakerna byggda av farbrorn på byn och möblerna är arvegods eller hopsnickrade av föräldrar och anhöriga till barnen.
Förskolan är en del av bygden och bygdens bor är måna omsatt den finns kvar.
Barnen använder naturens resurser för att lära sig. I veckan har de varit ute och mätt pinnar i olika storlekar, pinnarna får sedan agera ramar som bundits samman till kvadrater och rektanglar.
Barnen har gjort bilder på sina familjer eller sina husdjur. Lärarna har sedan hjälps åt att få ner barnens berättelser i text. En kille berättar för fröken att hennes pappa jobbade, när fröken frågade var så berättade han att han jobbar på sitt jobb, såklart. Pappan gillar dessutom stark mat, som pannkakor!

Inga kommentarer: