onsdag 12 september 2012

Public Service - debatt i radion

Idag debatterade jag public service utredningen mot Juha Rundgren (V) i P4 Västmanland.

Det finns många saker man kan säga om public service men det var inte det debatten handlade om utan snarare om den utredning som igår överlämnades till kulturminister Lena Adelsson Liljerot. Utredningen ska förhoppningsvis bli en proposition som kommer överlämnas till Riksdagen i höst och därefter beslutas.
2014 går vi in i en ny program period och ska någon förändring ske så ska den ske nu. Utredningen har diskuterats i framför allt SVT, SR och UR. Andra mediaforum har inte uppmärksammat utredningen nämnvärt.

Den stora skillnaden är egentligen hur själva finansieringen ska ske. Antagligen fortsätter man som nu med en avgift per hushåll vid TV innehav eller så betalas den via skattsedeln. Dagens sätt är rätt omodernt eftersom vi konsumerar media på ett helt annat sätt än tidigare. Idag tittar vi på TV eller lyssnar på radion via datorer och  mobiltelefoner, det är fler och fler som helt väljer bort den traditionella TV´n helt men ändå nyttjar det utbud som public service erbjuder.
Självklart vore ju det bästa om man helt kunde bestämma vad man vill titta eller lyssna på och sedan betala för det man nyttjar, men nu är det inte så som riksdagen beslutat och fram till annat beslutas gäller det att göra det bästa av situationen.

Inga kommentarer: