måndag 19 mars 2012

Spa och tvätt på servicehuset

Dagens andra besök gick till Malmens serviceboende i Fagersta. Malmen drivs av Fagersta kommun precis som alla andra serviceboenden i kommunen.
Malmen ligger mitt i staden och fungerar som ett nav för dagverksamhet och hemtjänst.

Fagersta jobbar utifrån konceptet "hemmet som bas" vilket innebär att man ska stanna kvar i det egna boendet så länge det är möjligt. På Malmen avlastar man och ordnar aktiviteter för de äldre för att få så normala dagar som möjligt.
Här precis som på många andra ställen kan man se att de äldre kommer in senare på serviceboendet än tidigare och att de är sjukare än tidigare. Detta ställer nya krav på boendemiljöer, personal och samarbetet mellan kommun och landsting.



På Malmen hade de något jag tyckte var intressant, de samlar upp tvätten från hemtjänskunderna och tvättar på Malmen istället för hos den boende. Det spar otroligt mycket tid för hemtjänstpersonalen som kan lägga den tiden på något annat istället. Smart.
För att avlasta gamla kroppar har man byggt ett litet spa och erbjuder massage. Kostar lite, men de har en filosofi om värdigt liv och sparade pengar genom att de äldre håller sig friskare längre.

Inga kommentarer: