lördag 30 april 2011

Besök på Parken Zoo

Jag har världens bästa jobb. I strålande solsken med radion på högsta volym åkte jag igår till Parken Zoo i Eskilstuna för att träffa Helena Olsson, djurparks chef och Jennie Westander som är forskare och etnolog tillsammans med Riksdagskollegan Walburga Habsburg Douglas.

Anledningen till mitt besök var många men det föll bra in i den aktuella debatten om djurvälfärd och transporter som vi pratat om i riksdagen denna vecka. Samma lagar gäller för krokodiler, mjölkkor och hundar. Lite konstigt kanske men så är det.

Djurparker håller på att gå igenom väldigt spännande saker just nu. Parker som tidigare varit till för att besökare ska komma så närma djuren som möjligt omvandlas nu till bevarande parker för att skydda arter. Att vi sedan kan komma in och titta på djuren ses mer som en kunskapsinsats än en välgärning och det imponerade på mig.

Parken Zoo arbetar idag i ett bevarandeprojekt som går ut på att samla arter och gener från utrotningshotade djur från hela världen. Därför har det hänt en del förändringar i vilka djur som finns på parken zoo, idag finns här bara utrotningshotade djur.

Alla djurparker ingår i en internationell djurparksgrupp som äger djuren, de lånas sedan ut till andra parker runt om i världen. Oftast samsas ett par på en djurpark och deras avkomma skickas sedan vidare till en annan djurpark med en partner som skulle kunna generera fler unika ungar. När det finns för många djur i omlopp så planteras dessa ut i djurets naturliga miljö.

Alla djurarter har en koordinator som har stenkoll på alla djur inom arten som finns i världen. Sverige har bara en koordinator och det är Helena Olsson, hon koordinerar Svarthövdade dödskalleapor. I Sverige kanske mest kända som Pippis apa Herr Nilsson.


Dödskalleaporna kommer från SydAmerika och lever i regnskog och mangroveträsk ett habitat som håller på att försvinna. Försvinner djurens naturliga miljöer så dör tillslut arten ut.



Vi fick möjlighet att gå in till en riktig världskändis också, nämligen lille Oliver och hans mamma Krakunia. Oliver är en Dvärgflodhäst och väldigt unik. Det är inte vanligt att djuren föder i fångenskap och Oliver hade dessutom en strulig start på livet eftersom han inte kom åt att dia sin mamma. Djurskötarna fick hjälpa till genom att mjölka mamma Krakunia i början...jag kände spontant att det måste vara en ny uppgift för en djurskötare, det kan inte vara ett ämne som ingår i utbildningen :)


Vi har haft ett helt fantastiskt besök där vi har lyft djurskyddskontroller, genbanken, forskning och naturliga beteenden hos djur. Tack för att i fick komma och vi har nog anledning att återkomma.

Inga kommentarer: