Idag skriver Alliansens riksdagsledamöter i VLT om forskning.
Regeringen genomförde under förra mandatperioden den största satsningen på forskning i modern tid. Med fem miljarder kronor satsar vi mer än dubbelt så mycket som Socialdemokraternas förra regering och mer än under de tre föregående mandatperioderna sammantaget.
Trots detta uttrycker socialdemokraterna Hans Ekström och Sven-Erik Österberg oro över utvecklingen för svensk forskning och efterfrågar ökad styrning från staten. Vi inom Alliansen anser att politiker ska undvika att detaljstyra hur skattepengarna till forskning används. I stället ska vi lyfta blicken mot Europa och världens toppuniversitet.
Vi håller med om att det ska vara kvaliteten på forskningen som avgör hur stora skattemedel varje universitet eller högskola får, inte storleken på universitetet eller högskolan. Därför har Alliansen infört ett nytt resursfördelningssystem som belönar just kvalitet. Genom våra förändringar bedöms i dag svensk forskning genom två faktorer: publiceringar/citeringar och externa forskningsmedel. På så vis gynnas just de lärosäten som samverkar med näringslivet, precis som Ekström och Österberg efterfrågar.
Just på grund av Mälardalens högskolas lyckade samverkan med näringslivet, ser vi att de nu har överskott i kassakistan. Riksrevisionens analys visar att landets skolor sammantaget har oförbrukade forskningsmedel om 12,8 miljarder kronor 2009 - en ökning med 74 procent sedan 1998.
Visst reagerar vi när vi hör att Lunds universitet har två miljarder kronor undanstoppade. Därför har Riksrevisionen 2010 i uppdrag av regeringen att granska de universitet och högskolor som lägger anslagen på hög, för att se till att dessa pengar på sikt bidrar till Sveriges tillväxt. Flera lärosäten har svarat att en viss mängd sparade medel ger dem frihet och självständighet. Det ökade självstyret tycker vi i Alliansen är bra.
Lyfter vi blicken utanför Sveriges gränser, ser vi hur samtliga Ivy League-skolor har tillgångar i form av mark och anläggningar på över en miljard dollar. Det är med kvaliteten på utbildning från andra internationella toppuniversitet som svenska studenter måste kunna konkurrera.
För svenska lärosäten ska kunna agera självständigt krävs att de tillåts planera sin egen ekonomi ochverksamhet på lång sikt. Under vår översyn, men utan detaljstyrning från politiker.
Roger Haddad (FP)
Staffan Anger (M)
Åsa Coenraads (M)
Jessica Polfjärd (M)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar