Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann skriver idag på DN-debatt om att moderaterna ska företräda och se alla människor i hela Sverige – inte bara våra egna sympatisörer och väljare. Debattartikeln bifogas nedan.
Ingen av oss vet i dag hur morgondagen kommer att se ut. Dagens Sverige är inte exakt likadant som för tio eller ens fem år sedan och det kommer inte att se likadant ut fem år från nu. Vi lever i en värld som hela tiden ställer oss inför nya krav och där vi ständigt möter nya utmaningar och prövningar.
Det här är i grunden något positivt, men det ställer också krav på dem som söker förtroende att leda Sverige in i framtiden. Bara de partier som klarar av att förändra sina politiska förslag och åtgärder om verkligheten kräver det och som har förmågan att utvecklas i takt med sin samtid kan med rätta säga sig vara ett parti för framtiden. Det går inte att leda ett land i rörelse och förändring om man själv motsätter sig detsamma.
En bärande del i utvecklingen av Moderaterna har varit vår vilja att söka upp samhällsproblem och lyssna på dem som vet att berätta om dem. Därför har vår största satsning under mandatperioden varit vårt projekt "Välkommen till verkligheten", där moderater i hela landet har samtalat med medarbetare i över 3000 välfärdsverksamheter. Denna arbetsform – att aktivt lyssna på dem som finns och verkar i viktiga verksamheter och att låta deras erfarenheter påverka politiken – ska under nästa mandatperiod bli en naturlig metod bland våra förtroendevalda.
Moderaterna har redan visat att vi klarat av att ompröva gamla sanningar. Vi har haft såväl vilja som verklig kraft att förflytta oss när det har varit nödvändigt. Det har kanske tydligast synts i vår skattepolitik och i vårt förhållningssätt till välfärdens verksamheter. När vi nu fortsätter utveckla Moderaterna är det med samma öppenhet för nödvändig förändring som tidigare. Det betyder att en röst på Moderaterna är en röst på ett parti i fortsatt förnyelse.
Förutsättningarna för hur Moderaterna kommer att utvecklas påverkas naturligen till viss del av höstens valresultat. Men redan nu vill vi vara öppna för väljarna hur vi vill fortsätta utveckla vårt parti. Därför kommer vår partistyrelse nu på fredag (13/8) att anta ett första policydokument om inriktningen på vårt förnyelsearbete de kommande fyra åren. Redan nu går det att peka ut några viktiga byggstenar i förnyelsen.
Det mest avgörande är att fortsätta det politiska reformarbetet, och den ekonomiska politiken kommer att vara central. I dagens Sverige ställs allt högre krav på utbildning, prestation och ambition. Men alla vill inte ta den vägen i livet och alla kan inte heller göra det. Om vi då samtidigt säger att fler behöver jobba och dessutom jobba mer – då är det vårt uppdrag att se till att framtidens arbetsmarknad är mer anpassad till vars och ens egen förmåga och individuella förutsättningar. Om alla ska ha ett jobb att gå till så behövs alla typer av jobb.
Det finns fler viktiga frågor – men just detta kommer att vara helt centralt för att Sverige ska kunna fortsätta utvecklas i rätt riktning. Därför är det också en viktig fråga för Moderaterna.
Vi behöver också arbeta mer aktivt för att locka fler kvinnor och fler personer med invandrarbakgrund till att företräda oss. Det här är kanske vår största utmaning. Likt de flesta partier har vi för få kvinnor i ledande roller i våra kommuner och vi har för dålig representation av invandrare i partiet som helhet.
Det här är ingen ny fråga för oss. Vi har redan genomfört viktiga åtgärder och det har gett resultat. Inför valet till Europaparlamentet och inför detta riksdagsval beslutade Moderaternas partistyrelse för första gången om tydliga direktiv som sedan legat till grund för listornas utformning. Tillsammans med andra åtgärder har det här lett till en jämnare könsfördelning och vi kan nu se att ungefär varannan riksdagsvalsedel för Moderaterna toppas av en kvinna.
Men vi måste göra mer än så. Därför kommer vi att under nästa mandatperiod utforma nya åtgärder som tydligt svarar på hur vi rekryterar kvinnor och stödjer kvinnor i ledande funktioner. Det här gäller också hur vi kan få fler personer med invandrarbakgrund att söka sig till Moderaterna.
Moderaterna är det parti som företräder allmänintresset och vi ska fortsätta utvecklas till att bli det samhällsbärande partiet i Sverige. Därför är "hela Sverige" ett centralt perspektiv i vår fortsatta utveckling. Det handlar om att vi som politisk kraft företräder och ser alla människor – inte bara våra egna sympatisörer och väljare. Med detta lämnar vi också slutligen föreställningen att ett politiskt partis enda uppgift är att företräda sina väljare. Ska vi nå hit, då måste vi fortsätta utveckla politiken så att den kommer alla till del – i hela vårt land.
Vi vet att vi som parti aldrig kan motsvara hela befolkningen, men då blir det än viktigare att aktivt fortsätta att söka oss ut i Sverige och ta del av alla människors vardag och vardagsberättelser. Det här ställer också krav på oss som organisation; vi måste se till att det alltid finns en stark moderat närvaro i hela landet. För detta ska vi utveckla nya arbetsformer och förnya vårt sätt att arbeta i föreningsverksamheten.
Moderaterna ska bli Sveriges samhällsbärande parti och vi ska långsiktigt förtjäna fler väljare i hela Sverige. Moderaterna ska aktivt vinna väljare som tidigare röstat på Socialdemokraterna Med en politik som vilar på ansvarstagande, som utgår ifrån allmänintresset och som kan omprövas när omvärlden förändras ska vi bli centrum i svensk politik. Nyfiket och öppet ska vi fortsätta utvecklas och pragmatiskt utveckla svaren på hur Sverige kan bli bättre – tillsammans med alla som bor i Sverige och i takt med att vårt samhälle förändras.
Den 19 september väljer svenska folket hur framtidens Sverige ska se ut. En röst på Moderaterna är en röst på alliansen, men också en röst på ett politiskt parti i fortsatt förnyelse.
Vi möter väljarna som Nya Moderaterna och det förpliktigar.
Per Schlingmann
Partisekreterare (M)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar