onsdag 11 augusti 2010

Ett val mellan fler i arbete eller mer i bidrag

Vi välkomnar en diskussion om jobben, men den granskningsrapport som Socialdemokraterna presenterade idag missar verkligheten på flera punkter. Nu måste vänsterpartierna ge svar på hur jobben skulle bli fler av att höja skatterna för vanliga löntagare och göra det dyrare att anställa unga.

Sverige har likt resten av världen drabbats av den finanskris som slog till hösten 2008. Samtidigt har Sverige klarat sig väl i förhållande till andra länder. Utanförskapet, mätt som helårspersoner som försörjs genom transfereringssystemen, beräknas 2010 vara 968 000 personer. Jämfört med 2006 är det en minskning med 116 000 personer.

Att långtidsarbetslösheten har ökat beror på att Alliansen har synliggjort människor som den tidigare regeringen gömde i till exempel sjukskrivningar, förtidspension eller som bollades mellan olika program. Att många människor som tidigare stått helt utanför arbetsmarknaden nu återvänder och blir jobbsökande ökar på kort sikt långtidsarbetslösheten i statistiken.

Debatten fram till valet kommer att tydliggöra skillnaderna mellan regeringsalternativen i synen på hur jobben ska bli fler. Det är mycket talande att de fyra besked Socialdemokraterna presenterar i granskningsrapporten, alla handlar om utbyggda bidragssystem. Socialdemokraternas besked understryker att höstens val står mellan fler i arbete eller mer i bidrag.

Inga kommentarer: