fredag 30 oktober 2009

Nytt i bokhyllan

Ny bok av Janerik Larsson på Timbro:
Överlever den amerikanska drömmen?

Tankar om USA före, under och efter Barack Obamas presidenttid Den amerikanska individualismen har djupa rötter. Frihet och demokrati prisas och försvaras, och stödet för den entreprenörsdrivna kapitalismen förblir starkt. Den optimistiska framtidstron håller den amerikanska drömmen vid liv. Även i tider av ekonomiska bekymmer är tilltron till den amerikanska samhällsordningen uthållig.

Samtidigt som denna fasta grund finns är "förändring" ett klassiskt tema i amerikansk politik. Barack Obama nådde hela vägen till Vita huset genom att utlova "change". Men den politiska utvecklingen i USA kan liknas vid en pendelrörelse. Innovationskraften driver på för förändring ett tag, men sedan slår pendeln tillbaka.

– Efter valdagen utbröt en eufori som åtminstone omfattade många i Europa, men givetvis också många i USA. Barack Obama fick ju 69.456.897 röster – tio miljoner fler än John McCain. Den euforin var fortsatt stark när jag besökte Washington D C i maj i år och gjorde ett antal av de intervjuer som finns i boken. Min tanke då var att skriva boken som när den utkom på hösten skulle uppfattas som smått hädisk med sin förutsägelse att pendeln skulle svänga igen, att Obamas politiska linje – tron på den starka staten och dess roll i amerikanernas liv – skulle komma att ifrågasättas, säger Janerik Larsson.

Nu svängde pendeln snabbare än vad man kunde förutse.

– Men det spelar faktiskt ingen roll. Det viktiga för mig är att berätta om amerikansk opinion, amerikansk självbild och amerikansk självkänsla. Även om det är tufft på många sätt nu både för Obama och hans administration och för USA så finns det en enorm positiv kraft i det amerikanska samhället, avslutar Janerik Larsson.

Janerik Larsson ger sin bild av den amerikanska drömmen och dess roll i amerikansk politik. Han har i snart 40 år följt utvecklingen i USA, både på plats och på avstånd. Han är i dag vice vd i Svenskt Näringsliv och har sedan 1960-talet gett ut en rad böcker i olika samhällspolitiska ämnen.

Inga kommentarer: