fredag 13 februari 2009

Vem är debatten till för?


VLT ringde just. De har gjort en sammanställning om hur länga fullmäktigemöten vi håller i landstinget. Reporten läste upp de senaste tio fullmäktigemötenas tider för mig i telefonen. Jösses vad länge vi håller på, mellan åtta och tio timmar som regel. Nu har de i och för sig även lagt in fikapauser, lunch och utbildningar i tiden. Saker som kanske inte är själva fullmäktige eftersom mötet ajourneras under tiden. Frågan som ställs är vem orkar lyssna och vem är debatten till för?

Det är en bra fråga att ställa eftersom utgången av debatten oftast är given från början, så ser nästan alla beslutande församlingar ut. De som är i majoritet sätter agendan efter vad de vill ha beslutat. Men man måste även ha i beaktande att ett fullmäktige är den enda församling som folket har fått välja genom direktval precis om riksdagen. Fullmäktige är landstingets högst beslutande organ och dessutom en arena som är offentlig därför måste debatten få ta den tid den tar så att alla som vill får yttra sin åsikt offentligt.

Vad man kan resonera om däremot är tiden. Alla ska få säga vad de vill, men i sanningens namn finns det väldigt många, mig inkluderat som säger samma sak flera gånger och det är kanske inte nödvändigt alla gånger.
Vad vi skulle kunna och ska göra framöver är att göra webbsändningarna mer användarvänliga. Om man till exempel delar upp föredragningslistan i olika klipp så kan en besökare (ta en skolklass) gå in och titta på just ett specifikt ärende.

Slutligen, demokratin får aldrig kvävas men den kan alltid förbättras!

Inga kommentarer: