torsdag 20 november 2008

Nytt luftrör, någon?


Etik och moral i vården diskuteras sällan i den politiska debatt om saker som rör nutid. Frågorna berörs snarare i en teknisk framtid tyvärr.


Debatten kom igång lite varstans för några år sedan när man faktiskt lyckades klona fram ett får, Dolly. Sen ryktas det om en klinik i Italien som faktiskt lyckats klona fram en människa, men det tror jag mer är ett rykte än en verklighet.

Nu har ämnet dykt upp igen och nu inom en annan del av sjukvården. En forskare har lyckats bygga upp nya luftrör på en patient med hjälp av patientens egna stamceller.
Patienten i det här fallet led av Tuberkulos och kunde inte andas själv utan var kopplad till en andningsmaskin hela tiden. Med hjälp av sin nya luftrör, sina nya "egna" luftrör kan hon nu andas utan maskin!


I framtiden skulle vi kunna odla fram knän, stämband och en massa annat. Problemen med organbrist skulle minimeras, andelen läkemedel minska och det lidande för patienter som aldrig finner matchande organ uteslutas.


Detta är minst sagt revolutionerande för hälso- och sjukvården i hela världen och jag hoppas verkligen att tekniken förfinas och säkerställs så att den kommer till Sverige snart. Jag är skeptisk till kloning men odling av egna stamceller ställer jag upp på.

Inga kommentarer: