torsdag 20 november 2008

Ekonomidebatten


Igår var det landstingsfullmäktige och därav bristen på inlägg här, ibland måste man prioritera sin tid och igår var det politik och sömn som gällde för min del.


Att det finns två helt olika synsätt på landstingets framtida ekonomi stod helt självklart igår när Tomas Högström (m) och Denise Norström (s) debatterade redovisade prognoser från både SKL och Landstinget Västmanland.

För oss i majoriteten är det självklart att inte budgetera för inkomster vi inte har, eller inte har fått. På samma sätt resonerar vi med med utgifter. I ett läge där vi förhandlar med staten, andra kommuner och landsting finns det ingen anledning att reservera pengar i särskilda potter för dessa.


Under eftermiddagens interpellationsdebatt kom frågan om ekonomi upp igen. Den här gången i kulturdebatten. Elisabeth Löf (s) undrade om kulturen "bara" ska hålla sig inom de budget ramar som vi satt upp för dem? Vad hon egentligen menar med den frågan är oklart, får saker och ting kosta hur mycket som helst? Är det viktigare att ge landstingets resurser till en verksamhet som Västmanlänningen inte utnyttjar eller till vården som Västmanlänningen faktiskt behöver?
Men å andra sidan är det kanske inte så konstig att den gamla majoriteten inte fick budgeten och verkligheten att gå ihop.


Vi har sagt det förut och vi säger det igen. Skillnaden mellan moderater och socialdemokrater är ansvar. Det är lätt att vara generös med andras pengar.

Inga kommentarer: