torsdag 5 oktober 2017

Ny kvoter på fisk i Östersjön

Dags för den årliga justeringen av fiskekvoter i Östersjön av kommissionen står på dagens agenda. Eftersom det är EU nämnd imorgon måste sakutskottet träffas idag för att förbereda beslutet tills imorgon.
Det är inget konstigt med att kvoterna justeras både upp och ner, det berör ju på hur mycket fisk som finns i vattnet och vilka åtgärder som gjorts för att hålla bestånden så livskraftiga som möjligt.

Det som är lite anmärkningsvärt denna gång är att kommissionen vill förbjuda ålfisket utan möjlighet till undantag helt under minst 2018 och regeringen har valt att bifalla den linjen. Det innebär i praktiken att de 88 fiskare som finns i Östersjön nu måste lägga ner sin verksamhet och en levande kust med tradition och kultur nu försvinner.
Ålen är en hotad art, och just därför ska vi göra insatser som verkligen hjälper den tillbaka. Tittar man Östersjön så står fisket för 2-5% av ål döden, de övriga 95% står kraftverk och framför allt Skarven för... borde man då inte rikta insatserna där?

Dessutom är det inte Svenska Ålfiskare som står för det stora uttaget av Ål eftersom de genom Ålfonden planterar ut minst lika mycket som de själva tar upp. Nej, det stora problemet är istället upptaget av Ålyngel som görs av Frankrike, Portugal och Spanien, så kallade glasålar. Ålar som aldrig får bli stora nog att reproducera sig.

Jag tycker aldrig om att ha sammanträde klockan 7.30 på morgonen men idag kändes det helt klart värt att kliva upp så tidigt för att sparka och skälla lite på regeringen som inte ser den större bilden eller tar ansvaret för en liten kultur och traditionsbärande näring i Sverige.

Inga kommentarer: