tisdag 22 augusti 2017

Var går toleransnivån för varg?

Långt och infekterat möte i viltförvaltningsdelegationen idag. redan i våras krävde vi ledamöter att vi skulle hålla ett extramöte tidigt under hösten för att ha en chans att påverka beslut om vinterns eventuella licensjakt på varg.
Bra och viktigt idag var att alla fick prata ut och lyfta sina hjärtefrågor nu när delegationen har utökats med två nya mandat. Att jag inte tycker att de två mandaten behövdes och att det snedvrider delegationen är inte obekant men nu är det som det är och vi får göra det bästa av situationen.

Dessutom har vi en vargpopulation som växer i länet och det börjar bli trångt mellan reviren. Eftersom vi är ett litet län är det då inte konstigt att vargarna kommer närmare samhällen och människor och då uppstår konflikter. Den senaste i raden av konfliktintressen mellan människa och varg är Solmyra mellan Köping och Fagersta där vargen springer mellan husen i byn och äter upp katt efter katt i samhället. Svensk Jakt skriver om det hela så sent som idag.
Med den senaste beräkningen som viltskadecentrum gjort på uppdrag av naturvårdsverket (som för övrigt låg  på bordet när vi kom idag) så kommer maximalt 18-20 vargar få skjutas i Sverige under licensjakten och det innebär i praktiken 3 revir på sin höjd. Majoriteten av delegationen kräver nu att ett av dessa revir bli Kölstareviret i Västmanland!
Men om detta kommer bli verkligt återstår att se. Miljöpartiets representant hänvisade under dagens möte till en forskning som säger att det behövs minst 2000 vargar i Sverige. Skulle det vara så, ja då får vi nog importera all mat från utlandet och exportera våra klimatutsläpp i framtiden...miljöpartister lever verkligen på en hela annan planet är jag. I mitt Sverige finns det en mycket begränsad vargstam och människan går alltid först.

Inga kommentarer: