torsdag 25 augusti 2016

Vem ansvarar för gruvans avfall

Det här är kanske lite konstigt att förstår men vi har just haft riksdagsårets sista utskottsmöte. Det är nämligen så att riksdagen aldrig stänger och ett riksdagsår pågår från riksmötet öppnande fram tills nästa öppnande. Händer det något måste riksdagen kunna agera och utskotten måste kunna bereda ärenden som kommer från de regering och från EU löpande.
Nästa riksmöte startar den 13 september och fram tills dess arbetar vi nästan som vanligt nu.

Dagens möte handlar om två saker gruvavfall och akrylatbensin. Frågan om gruvavfall är riktigt spännande, vem har ansvaret över tid och hur mycket ska återställas och till vad den dagen gruvan stängs. För att komplicera till det hela är frågan är det den som startade gruvan eller den som stänger gruvan som ska betala oavsett hur mycket tid som passerat däremellan. Ta Sala silver gruva tillexempel, en gruva som för utom att den är gammal bidragit till statens välfärd och vinst under många år. Idag är gruvan ett populärt utflyktsmål och kan dessutom kommer att bli produktiv den dagen silverpriserna går upp igen. Och tekniken att utvinna ur berget är bättre.



Utskottsrummet är det samma, kollegorna är de samma men kaffet i riksdagen är nytt. Vi har just bytt leverantör till Fazer, än så länge klagar jag icke.

Inga kommentarer: