fredag 10 oktober 2014

Partiledardebatt

Vilken konstig känsla att mannen som varit statsminister nu är oppositionsledare och gör sin sista partiledardebatt i riksdagen.

Mandatperiodens första partiledardebatt var inte som den brukar vara. Fredrik Reinfeldt summerade sina 25 år i politiken med glädje, alvar och en stor sorgsenhet över vad som händer med Sverige. Alla andra partiledare replikerade genom att tacka Fredrik för hans tid i politiken och överräcka en gåva.

Först efter detta lite sorgliga moment kom själva partiledardebatten igång och det kändes lite blä faktiskt. Det tog sig aldrig och den nya regeringen har inga konkreta förslag eftersom de inte lagt sin första budget ännu eller för den delen presenterat några konkreta förslag på vad de kommer att göra. Nu ljuger jag, de har haft en gemensam presskonferens med vänsterpartiet där de bryter upp friskoleuppgörelsen och tillsätter en utredning om hur vinster i välfärden ska stoppas.

Anni Lööf var klart vassast i debatten medan Stefan Löfvens hånleende och nedvärdering av Kristdemokraternas Göran Hägglund kändes väldigt unken och pampig. Det kommer bli fler politiska möten av det här salget framöver. Det är en historiskt svag regering som kommer vara tvungna att komma överens med vänsterpartiet för att få igenom någonting. Antagligen kommer det inte heller så många beslut under perioden eftersom de helt enkelt inte kan komma överens.

Inga kommentarer: