torsdag 14 november 2013

Info inför rovdjursproppen

Vi har haft en trestegsraket av utbildning eller informationsinsamlingen i utskottet inför den rovdjursproposition som snart ska behandlas. Syftet med detta har varit att alla i utskottet ska gå samma information samtidigt. Självklart är vi ute och träffar organisationer och personer hela tiden. Vi har också möjligheten att läsa hur mycket information som helst i ämnet för att lära oss mer men detta till trotts är det viktigt att vi får samma information samtidigt och lyssna på varandras frågor och svar.


Vi har valt att dela in våra hearing i tre delar. Första och Andra delen handlade om naturintresserade å ena sidan och brukarna å andra sidan.
Bilden vi fick var förvånansvärt samstämmig. Alla vill ha en ny rovdjurspolitik och alla vill att den ska vara förankrad och hållbar.
Det är klart att proppen hade kunnat se ut på flera olika sätt men i det här läget är det två saker som är viktigare än annat och det är, klara EUs kritik och krav först och sedan hitta så mycket samstämmighet som möjligt för att få en långsiktig och hållbar rovdjurspolitik.


Sista delen har vi då haft idag och då har vi bjudit in myndighets Sverige. För er som inte vet vad artdatabanken är så är de en del av SLU, statens lantbruksuniversitet. Det är intressant att först ha träffat sju stycken lobbyorganisationer som alla har en väldigt tydlig och i många fall känd agenda. Till att nu träffa myndigheterna som har till uppdrag att verkställa det vi beslutar om.

Inga kommentarer: