fredag 19 april 2013

Intensivt utskott

Torsdagens utskott var väldigt intensivt. Som vanligt på torsdagar börjar vi tidigt när vi har ministerbesök. Den här gången var det Eskil Erlandssons tur att komma och berätta om vad som är på gång inför det europeiska jordbruksrådet.


Efter det så har utskottet på initiativ från mig bjudit in Livsmedelsverket för att berätta om vilka åtgärder de har vidtagit och vad de redan gjort i den bedrägerihärva som just nu uppdagats sig inom köttbranchen. Det handlar om rena bedrägerier där någon eller några systematiskt fuskat med kött. Konsumenten och grossister har köpt varor i tron om att de är någonsin annat. Vi har in färgningen av fläskfile som saluförts som oxfilé och nu senaste tiden nötkött som visat sig vara hästkött.
Det är aldrig ok att fuska och bryta mot lagar och regler. Jag ser därför mycket allvarligt på detta och det finns flera olika anledningar att gå vidare med det som har hänt. Det måste även finnas på följder för brottet och det ska svida riktigt ordentligt för den som fuskar. Vi konsumenter måste känna oss säkra med våra livsmedel. Moderaterna vill nu gå vidare med frågan och har initierat en hearing i frågan som Miljö- och jordbruksutskottet ska stå för.

Inga kommentarer: