tisdag 11 oktober 2011

CASCADES Djupafors AB

Dagen andra besök gick till Kallinge utanför Ronneby för att samtala med Cascades Djupafors AB som är Ronnebys tredje största företag med 150 anställda. De tillverkar livsmedelsförpackningar, något som har blibit allt mer viktigt för livsmedelsindustrin. Förpackningar har allt som oftast gjorts av återvunnet returpapper, något som inte alls visat sig vara bra eftersom returpapper innehåller tryckfärg som sedan sprider sig vidare till livsmedel som vi sedan äter upp. Det handlar om kretsloppstänkande även här.

Cascades är ett av de enda bolagen som tillverkar kartong av jungfrufibrer, det vill säga av fibrer av trä som används för första gången. Lite kul var det att en hel del av fibrerna kommer från SCA i Sundsvall där jag var i fredags, världen är liten.

Vi kom att prata väldigt mycket om framtidsutmaningar. Energiförsörjning, utsläppskrav, vattenrening, samverkan mellan kommun och företag, naturligtvis kom vi in på råvarupriser och skogsindustrin också.
Vi avslutade besöket med en otroligt spännande rundvandring i den gamla fabriken vars delar spänner från 1900-talets början till helt nybyggda avdelningar. En verksamhet som naturligtvis kräver personal med bredd, något som naturligtvis inte växer på träd idag och ställer krav på morgondagens utbildningar.

Allt som allt har jag haft en otroligt spännande dag i Blekinge.

Inga kommentarer: