måndag 23 augusti 2010

Välfärdspaket - för tryggare vård och omsorg

Under den gångna mandatperioden har Alliansen genomfört många reformer för höjd kvalitet, mer valfrihet och ökad tillgänglighet i den svenska välfärden. Viktiga steg har tagits för en säker vård utan köer och en värdig och trygg omsorg. När det efter hand vänder i Sveriges ekonomi vill Alliansen förstärka arbetet för höjd kvalitet, tillgänglighet och valfrihet i välfärden.

Detta särskilt inriktat på höjd kvalitet i sjukvården och ökad trygghet i äldreomsorgen. Det handlar om insatser för bättre bemötande, tillgänglighet, service och pålitlighet. Därtill vill Alliansen ge välfärdens medarbetare verktyg att kunna göra ett bra jobb genom ökad möjlighet till delaktighet, inflytande och utveckling.

Under nästa mandatperiod vill Alliansen därför se reformer och förstärkningar på en rad områden inom sjukvården och äldreomsorgen:

* Inom sjukvården föreslår Alliansen reformer för förstärkt patientsäkerhet, en utvecklad tandvårdsreform, en permanent psykiatrisatsning och fortsatta insatser för förbättrad tillgänglighet genom en vidareutveckling av kömiljarden och skärpt vårdgaranti.
* Inom äldreomsorgen föreslås reformer för förbättrad vård för äldre, ökad kvalitet och självbestämmande för äldre i boendet, ett omsorgslyft för äldreomsorgens medarbetare och satsningar för att förstärka äldres valfrihet och rättigheter inom äldreomsorgen.

Totalt innebär förslagen en satsning på sjukvård och äldreomsorg på sammanlagt 5,8 miljarder kronor 2011-2014. Detta utöver de tidigare aviserade satsningarna på förstärkta statsbidrag till kommuner och landsting.

Inga kommentarer: