Socialdemokraterna har i dag publicerat en granskningsrapport över regeringens utbildningspolitik. Det vore mer klädsamt om Mona Sahlin och vänsterpartierna kunde presentera en komplett utbildningspolitik istället för att kritisera Alliansen på bristfälliga grunder.
I rapporten påstås att lärartätheten skulle ha sjunkit i den svenska skolan. Men trots den värsta ekonomiska krisen på över 80 år, har lärartätheten ökat under mandatperioden. Under Ibrahim Baylans sista läsår som skolminister (läsåret 2005/06) var lärartätheten i grundskolan 8,1 lärare per hundra elever. Förra läsåret (2009/10) var lärartätheten 8,2 lärare per hundra elever.
Alliansen har värnat välfärdens kärna under en svår finanskris. Dessutom har ett flertal viktiga reformer genomförts för att komma tillrätta med den förra regeringens misslyckanden och stärka skolans kunskapsuppdrag.
Bland reformerna märks:
- Tidigare betyg och i fler steg. Skriftliga omdömen från Åk 1.
- Ny och bättre lärarutbildning
- Lärarlegitimation
- Skärpta behörighetskrav för lärare
- Ny gymnasiereform
- Skärpta krav till högskolan
- Yrkesvux och Yrkeshögskola
Istället för att kritisera Alliansen på bristfälliga grunder borde vänsterpartierna presentera gemensamma besked till Sveiges lärare och elever om vilken skolpolitik de vill föra.
Ska de införda nationella proven från årskurs tre behållas eller avskaffas? Ska den införda mobbningssatsningen fortsätta eller inte? Hur ställer sig vänsterpartierna till den genomförda reformen för mer ordning och reda i skolan? Vill de rödgröna återta starkare befogenheter för lärarna? Ska läxläsning vara tillåtet i skolan eller inte?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar