Finansdepartementet skriver i en ny prognos upp sin bedömning av svensk ekonomi och de offentliga finanserna. Målet om överskott på 1 procent av BNP nås redan 2012. Arbetsmarknaden förbättras gradvis i takt med ljusare tillväxtutsikter.
- Tillväxten i BNP är hög. Men riskerna är dock stora, framför allt om man ser till vår omvärld där många länder har mycket stora bekymmer med sina offentliga finanser. Regeringen vill därför vara fortsatt försiktig. Att komma tillbaka till överskott är vår högsta prioritet för att kunna försvara Sverige mot nya hot, säger finansminister Anders Borg.
Högre tillväxt 2010
Svensk ekonomi har utvecklats oväntat starkt under det första halvåret i år. Samtidigt har hushållen och företagen blivit allt mer optimistiska om framtiden. Både den inhemska efterfrågan och exporten har varit viktiga drivkrafter för den snabba återhämtningen. Den oväntat starka och breda återhämtningen i kombination med allt mer optimistiska
framtidsförväntningar bland hushåll och företag och en förbättrad konjunktur i omvärlden har gjort att Finansdepartementet skriver upp BNP-prognosen för i år och nästa år. I den nya prognosen bedömer departementet att BNP ökar med 4,5 procent 2010 och med 4,0 procent 2011 - en upprevidering med 1,2 procentenheter respektive 0,2 procentenheter jämfört med juniprognosen.
Sysselsättningen fortsätter att öka och arbetslösheten faller tillbaka undan för undan. I den nya prognosen bedöms arbetslösheten bli 8,5 procent 2010 och 8,0 procent 2011. Det är en nedrevidering med 0,4 procentenheter för båda åren jämfört med juniprognosen. Arbetsmarknaden väntas utvecklas starkare till följd av att produktionen växer snabbare. År 2014 bedöms arbetslösheten ligga på 6,0 procent.
Starkare offentliga finanser, men viktigt att vara försiktig med reformer
Det finansiella sparandet förbättras i takt med att BNP ökar. Finansdepartementet bedömer att det finansiella sparandet är tillbaka på överskott över 1 procent av BNP från 2012 och framåt.
Men prognosen är fortfarande osäker. De statsfinansiella problemen i omvärlden kan leda till att återhämtningen i Sverige fördröjs och i värsta fall till att konjunkturen åter försvagas. Regeringen vill därför vara försiktig med att ta ett osäkert reformutrymme i anspråk. För 2011 bedömer regeringen att reformutrymmet är drygt tio miljarder kronor. Ett större reformutrymme kan uppstå mot andra halvan av nästa mandatperiod.
– Givet osäkerheten om reformutrymmet bör vi endast presentera skarpa förslag för 2011. De förslag som presenteras därutöver måste ses som reformambitioner som beror på om ett varaktigt reformutrymme faktiskt uppstår, säger finansminister Anders Borg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar