tisdag 22 juni 2010

Kärnkraft för fred

Vitryssland har stängt av Rysslands gasledning till Europa. Varför, jo de är arga på det ryska företaget Gazprom som levererar gas till stora delar av Europa.

Det här historian är lite som sandlåde fight mellan två lika envisa och bortskämda ungar som vägrar ge sig. Gazprom levererar gas till Vitryssland, men Vitrysslands diktator Lukasjenko har inte betalat räkningen på 192 miljoner dollar till Gazprom. Gazprom i sin tur ska betala 217 miljoner dollar till Vitryssland eftersom de transporterar sin gas till Europa genom piplines som går genom Vitryssland. (siffrorna varierar lite hit och dit ska erkännas beroende på var man hämtar informationen)

Ett gaskrig håller på att utvecklas mellan länderna och de tidigare så goda kommunistgrannarna kommunicerar med varandra genom media. Kommunistkriget påverkar dessvärre resten av det gasberoende Europa eftersom gasen nu aldrig når fram.

Riksdagens historiska beslut förra veckan om en fortsättning för den svenska kärnkraften visa sig redan vara riktigt taget. Skulle vi kunna bygga ytterligare ett kärnkraftverk i Sverige eller öppna upp Barsebäck till fullo igen skulle vi kunna exportera el till de länder i Europa som är beroende av Ryslands gas. Med andra ord skulle svensk el vara både fredsfrämjande och miljövänlig!

Läs mer på Svd, Svd, DN, DN, Gunnar Hökmark

Inga kommentarer: