torsdag 29 maj 2008

Statsministern och Conde


Ingen har väl kunnat undgå att Sverige är värld för FN´s stora konferens om Irak i dagarna, den svenska median speglar mer storheten i att ha så många poliser på samma ställa som att några av världens viktigaste personer faktiskt träffas för att diskutera framtiden för Irak.


I morse höll Fredrik Reinfeldt presskonferens tillsammans med USA´s utrikesminister Condoleezza Rice. Det var en kort med otroligt bra presskonferens, först drog Fredrik sin syn på konferensens betydelse och sedan berättade Condoleezza om vikten av demokrati och fred i Irak.
Reportrarna fick sedan möjlighet att ställa frågor och det blev lite pinsamt. Istället för att fråga om framtid var man intresserad av varför USA gått in i Irak och vad man gjort fel under kriget. Condoleezza var otroligt klar och tydlig i att USA´s invasion handlande om två saker, dels risken för kärnvapen men även hotet från Sadam Hussein, ett hot mot både mellanösten och västvärlden.
Det finns säkert saker som USA gjorde fel under invasionen i Irak, med det viktigaste är att det Irakiska folket nu är fritt!


Irak har nu börjat ta kontrollen över sitt land, en stabilitet har skapats och det finns funktionella institutioner på plats och det är nu Iraks eget ansvar att se till att det fungerar. Västvärlden måste dock vara kvar i landet ett tag till för att upprätthålla freden och säkerhet som är grunden för att bygga en fungerande demokrati.

Inga kommentarer: