tisdag 4 mars 2008

Sverige erkänner Kosovo

Idag hålls det ett extra regeringssammanträde i Rosenbad där regeringen kommer besluta om att erkänna Kosovo som en självständig stat efter att utrikesnämnden idag sammanträtt. Äntligen, Kosovo har stått under FN styre enda sedan 1999 och det är på tiden att de får möjlighet att själva styra sitt land med alla de konsekvenser det innebär, positiva och negativa.
Serbiens ambasad har varit riktigt arga idag och en protest har lämnats in till utrikesministern idag, där man förklarar sig upprörda och arga över det beslut som kommit ang Kosovo. Ambassadören kommer nu antagligen att göra samma sak som andra Serbiska ambassadörer har gjort runt om i världen, det vill säga, packa väskan och åka hem till Belgrad och sura.

Dimmorna i Serbien kommer säkert att tätna ytterligare efter detta, och jag skulle tro att fler länder hänger på Sverige och USA och erkänner Kosovo som en självständig stat, något som upprör Belgrad. Ett litet frågetecken är hur Ryssland och den nya presidenten kommer agera i Serbien frågan...kommer man lyckas hålla locket på den pyrande grytan på Balkan?

Inga kommentarer: