torsdag 20 mars 2008

5 år sedan invasionen i Irak inleddes


Idag är det 5 år sedan USA påbörjade invasionen i Irak, kriget mot terrorismen och Usama Bin Ladin. För att få ett direkt resultat var målet att avsätta Saddam Hussein och skapa fred och demokrati i Irak. På många sätt har USA gjort vad de lovade och jag stödjer invasionen helhjärtat.


Människor är tänkande (om än inte alltid så smarta) och individuella och tyvärr finns det krafter kvar i Irak som inte vill oliktänkande människor och västvärlden väl och pågrund av dem så har kriget inte kunnat få något slut. Irak har fått ett nytt folkvalt parlament och landet har återtagit kontrollen över myndigheter och rättsväsendet. USA med allierade finns fortfarnde på plats för att agera fredsbevarande.

På sikt måste Irak ta över även denna funktion och själva tvinga tillbaka de makter som förstör landet och skapar otrygghet och krig för den Irakiska befolkningen. Men för att göra det måste parlamentet respektera de minioritetsgrupper som finns i Irak och lära sig att leva i fred utan självmordsbombare och terrorism, något som Irak ännu inte lever upp till.

Inga kommentarer: