torsdag 3 maj 2018

Antibiotikarecistensen i fokus

Frågan om antibiotikaresistens började intressera mig redan för många år sedan när jag började med landstingspolitiken och det är en fråga som fortfarande är högaktuell och förtjänar fortsatt diskussion eftersom problemet inte är löst.

Jag har därför haft möjligheten att vara värld för ett högintressant seminarium i riksdagen dit jag bjudit in olika branscher och låtit en namntung panel diskutera frågan ur både ett svenskt och ett danskt perspektiv.
Först ut var Elisabeth Backteman som är statssekreterare åt landsbygdsministern, hon berättade både om vad förra regeringen gjort och vad nuvarande regering fortsatt att arbeta med för att sprida det svenska exemplet utomlands och fortsätta utvecklas i Sverige.

Därefter panel med Jens Mattsson som är generaldirektör för SVA, statens vetrinärmedicinska Anstalt, Margareta Åberg från LRF gris samt två herrar som representerade danska motsvarigheten till LRF Ladbruk og Fodervaror. Samtalet modererades av Ann Christin Nyqvist som är tidigare jordbruksminister.


Danskt griskött har idag lite oförtjänt dåligt rykte i Sverige. Visst de har dragits med ett gäng utmaningar och de kuperar fortfarande sina grisar men de har gjort en enorm utvecklingsresa. Sverige har fortfarande inte tillräckligt stor produktion för att täcka konsumenternas efterfrågan och importen är därför fortsatt hög. Då är det viktigt att det importerade köttet är så bra som möjligt där antibiotika användningen vid uppfödning inte används rutinmässigt. Att välja bort danskt kött för att istället välja importkött från till exempel Tyskland eller Polen är därför idiotiskt då antibiotikaanvändningen är skyhög där i jämförelse med det danska.

Inga kommentarer: