onsdag 10 januari 2018

Ny djurskyddslag, nu kommer den

Nu äntligen. Tre och ett halvt år har det tagit för en regering som haft väldigt högt tonläge i debatten att leverera en ny djurskyddslag. Idag skriver regeringen på DN debatt och på regerings hemsida om den proposition som ska beslutas om imorgon.

Av vad som föreslås är jag förvånad över att vissa frågor hänskjuts till vidare utredningar, om regeringen inte vet vad de vill så borde de väll redan ha utrett...eller är det så att detta är ett sätt att stoppa frågan i byrålådan för att regeringens partier inte är överens i sak?

Nyheterna målar upp katter och cirkusdjur som de viktigaste frågorna i regeringens helhetsomfattande nya lagstiftning och det känns lite som ett hån mot frågan. Självklart ska det finnas ett tydligt ägaransvar för katter och självklart ska de omfattas av djurskyddslagstiftningen men den komplicerade frågan om märkning och kastrering är hänskjutet till en utredning. Antagligen för att genomförandet är näst intill omöjligt att genomföra i praktiken. Om det är statlig myndighet som ska utföra detta är frågan om det är mer prioriterat än våldtäcksutredningar och fattigpensionärer?
Att Elefanter och Sjölejon ska ha vettiga förhållanden är mer än rimligt och att detta styrs upp via förordning känns vettigare än att riksdagen ska besluta.

Vad som står mer i sak och den viktiga frågan om HUR återstår att se imorgon när själva proppen ska komma. Jag ska erkänna att jag är lite som ett barn på julafton, det här är nog en av de frågor som engagerar mig mest just nu.

Inga kommentarer: