tisdag 30 maj 2017

Ernst och kalvarna


Onsdagens studiebesök går till KAK området, det vill säga Köping Arboga och Kungsör. Första anhalten är Kohlswa Herrgård med tillhörande ekologiskt lantbruk. Gården driv av Linda och Mikael Wiborg som ständigt hittar nya grenar i sin verksamhet, nu senast verksamheterna hotell och konferens genom köpet av herrgården och tillhörande byggnader.
En av byggnaderna är Orangeriet som är känt från Ernst Kirchsteigers sommar och julprogram. Klart värt ett besök någon mer gång för att bara gå runt i parken, fantastiskt vackert.
Besök två går till Arboga och Medåker där Travarbo vilthanteringsanläggning ligger. Ett sätt för jägarna att få avsättning för sitt vilt (tänker då främst på vildsvin som diskuterats så mycket) men också ett sätt för konsumenten som inte själv är jägare att kunna konsumera vilt genom den angränsande gårdsbutiken.
I butiken säljs även andra produkter från små producenter i närområdet som sylt, saft, knäckebröd och öl från traktens mickrobryggeri. Tyvärr får de inte sälja mickrobryggeriernas bästa produkter eftersom Sverige har en korkad lag som förbjuder försäljning av alkoholhaltiga drycker utanför systembolaget. Detta vill vi förändra genom att tillåta försäljning via gårdsbutiker. Skulle vara bra för landsbygden, entreprenörskapet och en sundare alkoholkonsumtion.


Inga kommentarer: