tisdag 25 oktober 2016

Viktigt med fortsatta gränskontroller men pendlandet måste underlättas


I en intervju med Sydsvenskan kräver Anna Kinberg Batra att Stefan Löfven ger klara besked: förläng gräns- och ID-kontrollerna och underlätta samtidigt för Öresundspendlarna. Det är anmärkningsvärt att Löfven hittills varit så passiv i denna centrala fråga och inte ens presenterat en åsikt.

  • Man är naiv om man tror att flyktingkrisen är över. Mitt besked är därför att både gräns- och ID-kontrollerna behöver förlängas. Då måste man samtidigt vara medveten om att det här försvårar vardagen för många Öresundspendlare. För mig är det ett riksintresse att gränskontrollerna fungerar, att Öresundsregionen fungerar samt att arbetsmarknaden och vardagen fungerar, säger Anna Kinberg Batra.
  • Därför behövs möjligheten att kunna göra kontrollerna vid ett tillfälle på till exempel Kastrup eller centralstationen i Köpenhamn. Det är inte rimligt att behöva kliva av tågen eller att trafiken har minskat så mycket. Sverige och Danmark bör också samarbeta för att kunna göra kontrollerna utanför Öresundsregionen. Om vi är överens om att lägga kontrollen vid till exempel gränsen mellan Danmark och Tyskland, då blir det mycket lättare inne i Öresundsregionen.

Anna Kinberg Batra säger också att den tillfälliga lagen om begräsningar av möjligheten till uppehållstillstånd behöver permanentas.

  • Sverige behöver en långsiktigt hållbar migrationspolitik. Den som behöver skydd undan krig och förtryck ska kunna få det. Men vi kan inte gå tillbaka till den migrationspolitik som visade sig vara ohållbar. Tillfälliga uppehållstillstånd ska vara grunden, med möjlighet till permanent för den som jobbar, och Sverige ska inte skilja sig från andra europeiska länder.
  • Om man ska leda ett land måste man ha en åsikt. Det är anmärkningsvärt att Stefan Löfven varken har en åsikt om gränskontrollerna eller vad som gäller för migrationspolitiken framåt. Man kommer ingen vart om man inte har en ståndpunkt för vad Sverige är beredda att driva, dels i vår egen lagstiftning, dels i internationella sammanhang, avslutar Kinberg Batra.
Artikeln finns att läsa i Sydsvenskan här.

Inga kommentarer: