onsdag 23 september 2015

Regeringens livsmedelsstrategi

Det är inte bara Eskil Erlandsson som hade tidiga möten som landsbygdsminister, även det nya näringsdepartementet bjuder in till morgonmöten.
Regnet duggar tätt i Stockholm och dessvärre ljusnade det inte väl inne på departementet om vad livsmedelsstrategin verkligen ska innehålla.


Mål och insatsområden tycker jag är bra och fokuset är rätt. Det är dessutom nödvändigt att ruska om svensk jordbrukspolitik ordentligt och vi ska ha en produktion i Sverige.
Dessvärre är den budget som regeringen presenterade i måndags inte riktigt vad jag tror är varken produktionen, förädlingen eller landsbygdens lösning på problemet. Det finns ytterligare ett orosmoln på himlen för den kommande strategin och det är samordningen i regeringskansliet som över huvudtaget inte har börjat ännu.


Det finns en ambition från regeringen om att strategin ska bli långsiktig och att det ska finnas en politisk enighet. Hur detta ska gå till vet jag inte när MP vill ha allt ekologiskt och sossarna vill ha kontroll på det mesta genom politisk styrning och höga skatter. Vi vill gärna se konkurrensneutralitet och tillväxt, det kommer bli svårt.

Inga kommentarer: