lördag 4 oktober 2014

Riksdagens öppnande

Äntligen dags för riksdagens högtidliga öppnande. Min nya plats och stol i riksdagen är nummer 309. Jag har egentligen bara flyttat en stol i kammaren så det spelar inte så stor roll. Principen i Sveriges riksdag till skillnad från andra parlament är att vi inte sitter partigruppsvis. Vi sitter länsvis och sedan i en bestämd ordning. Det är först invalsåret och sedan åldern som avgör i vilken ordning ledamöterna sitter.
Riksdagens högtidliga öppnade håller på hela dagen även om inte alla delar berör alla. Först är det en frivillig gudstjänst i storkyrkan stor Svenska kyrkan bjuder in till, det är inte alla som går på den här men jag tycker det är trevligt.
Efter kyrkan går alla ledamöterna in genom riksdagen gamla huvudentre uppför den kända gröna trappan mellan Sveriges alla landskapsfanor.
Väl inne i kammaren hålls en ceremoni där Konungen förklarar riksmötet för öppnat. Det är lite musikunderhållning i kammaren och i år stod Peter Jöback för detta. Hela programmet kan du läsa om här.
Kvällen bjöd som vanligt på underhållning. I år blev vi inbjudna till Stockholm konserthus där kungliga filharmonikerna häll en fantastisk konsert för oss. I år följde Roger med mig hela dagen och här är en bild innan kvällen konsert på oss. I bakgrunden ser ni balkongen och det tumma utrymmet skall strax fyllas av kungligheter som självklart kommer in sist av alla.


Inga kommentarer: