fredag 8 augusti 2014

Skogsexkusion

Solen strålar och inte en antydan till rök i luften (vinden har vänt igen) är ett strålande väder för lite skogsexkusion med LRF och Mellanskog.
Inbjudan kom för länge sedan och och det är klart att dagens program speglades av den bedrövelse skogsägarna står inför i Västmanland just nu. Skog är en av LRFs grenar men det är så många fler som innefattas av branden just nu. Djur har evakuerats och kommer inte kunna komma tillbaka till sina ordinarie hemvister på väldigt länge och stora jordbruksfastigheter har brunnit upp eller omfattas av stora skador.

Detta till trotts försökte jag och flera politiska kollegor från både kommuner och riksdag i Svealandsregionen att diskutera skogliga frågor. Det är alltid lika kul att komma ut i naturen och lära sig nya saker, visst är det mycket som är upprepning men det finns alltid något man inte kan sedan tidigare och några helt nya aha upplevelser. Jag kan läsa hur många böcker och artiklar som helst men att stå med fötterna djupt nedborrade i mossan, höra vinden i trädtopparna och äta några solvarma blåbär samtidigt som experterna föredrar sina olika områden ger så oändligt mycket mer.

Skogen vi besökte idag ligger söder om Enköping och drivs i fjärde generation som ett familjeskogsbruk. Vi fick se vad som hänt när tidigare generationer har brutit mot gällande lagstiftning och planterat, avverkat och brukat skogen som de själva velat. Vi fick se konsekvenserna av att hägna delar av skogen mot klövdjur och vi fick se hur en riktigt blandad skog verkligen fungerar när den är som bäst. Det har varit en fantastisk dag även om myggen har bitit mig sönder och samman. Stort tack till Mellanskog och LRF för inbjudan.

Inga kommentarer: