onsdag 26 mars 2014

Svensk-Indiska föreningen

Jag har ju tjatat om alla dessa vänföreningar tidigare och här kommer en till.
Svensk-Indiska parlamentariker föreningen har ikväll haft sitt årsmöte och sedan bjudit in den svensk-Indiska föreningen i Sverige till ett gemensamt möte.
Temat för kvällen sammankomst är indisk politik inför det stundande valet som börjar den 7 April. Vad har hänt under den senaste tiden och vad är aktuellt just nu. Hur påverkar den senaste tidens händelser utvecklingen i landet och hur påverkar det omvärldens syn på Indien?

Vi får tre spännande dragningar på temat. Först ut diskuteras kvinnornas situation och alla de våldsamma gruppvåldtäkter som hänt under den senaste tiden och fått stor internationell uppmärksamhet. Är det ett steg framåt och två bakåt eller kommer en djup kulturell problematik äntligen upp på dagordningen?
Andra dragningen kom från svenska UD och handlar om Indisktnäringsliv och framtidens ekonomi. En ekonomi som gått framåt under se senaste åren bidrar självklart till ett bättre välstånd och en ökande medelklass men det kvarstår problem med rättsväsendet för näringsidkare.
Tredjedragningen håller min gamla vän Henrik Sundbom i som är nybliven ordförande för Svensk-Indiska vänskapsföreningen i Sverige. Han pratar om det aktuella politiska läget. Vilka röstar och hur röstar de och varför. Hur omvärldens och Amerikas politiska strömningar även påverkar Indien. Problemet med att få är politiskt valda, många är yrkespolitiker och korruptionen är stor i landet vilket allt leder till en stor misstro mot politiken.

Inga kommentarer: