torsdag 7 mars 2013

Godmorgon Stockholm

Fortfarande lite trött efter gårdagens långdag känns livet lite enklare när solen lyser över Stockholm.


Som vanligt på tisdagar träffar alliansgänget landsbygdsministern på morgonen innan utskottet för att diskutera aktuella frågor. Idag får vi en djupdykning i den europeiska jordbrukspolitiken, vi kallar den enligt en engelska förkortningen CAP.
Idag har vi riktigt djupdykt i vissa frågor och det är bra att få en bakgrundsbild till varför det ser ut som det gör idag. Visst önskar jag att vi kunde stryka ett streck över hela EU's jordbrukspolitik och budgetsituation och bygga ett helt nytt system men så fungerar det inte och vi måste spela efter de gemensamma spelreglerna.

Sverige har varit väldigt drivande i frågan omsatt minska hela EU's budget och konsekvensen av det blir ett minskat jordbruksstöd. I nästa steg ska medlemsländerna förhandla om den gemensamma påsen ned pengar, ur det har Sverige gjort ett bra jobb och ligger ganska nära det vi hade under förra perioden. Men för att förstå varför många av de gammal medlemsländerna får mindre stöd och nya medlemsländer får mer är det bra att ha med sig historien. Det finns inte längre stöd för allt, och utfasningen av gamla bananer och tobaksstöd får effekter. Något jag i grunden tycker är bra.

Inga kommentarer: