onsdag 20 februari 2013

Nej till sprututbyte

Landstingsfullmäktige idag, dagens huvudpunkt är sprututbyte.
Efter att ha debatterat frågan två gånger i fullmäktige så bestämde sosseriet för att hänvisa frågan tillbaka till sjukkvårdsutskottet med hänvisning till att fullmäktige hade för dålig kunskap. Detta trots att utskottet så sent som förra mandatperioden sagt nej till ett sprututbytesprogram.

Jag blir förbannad. Dels för att frågan redan utretts och dels för bristen på respekt för fullmäktige. Det är varje fullmäktigeledamot ansvar att läsa på i de ärenden som debatteras och det finns hur mycket information i ämnet som helst att läsa. Är det någon partigrupp som inte känner sig tillräckligt påläst för att ta beslut i fullmäktige är det ett eget ansvar. Eller är det så att beslutet skjuts på tiden för att den styrande majoriteten inte har en enig grupp?Efter dagens information från beroendecentrum och smittskyddsenheten är jag ännu mera övertygad. Behovet av sprututbytesprogram i Västmanland är för litet i förhållande till kostnaden som måste tas från något annat. Vi har dessutom lagt väldigt mycket pengar till beroendecentrum och andra verksamheter som vaccinationsprogram mot hepatit för att komma till bukt med smittspridningen.
Är syftet att minska missbruket så är ett sprututbytesprogram helt verkningslöst, låt ingen säga något annat. Själva drogen som ska injiceras får missbrukaren fortfarande stå för själv, och som bekant är droger olagliga i Sverige.

Inga kommentarer: