måndag 1 oktober 2012

Sortera mera!

Dagens studiebesök hos Vafab i Västerås var riktigt intressant. Jag har hört Vafabs namn dyka upp i de mest otippade sammanhang under de senaste två åren som det goda exemplet i Mälardalen och det kändes som hög tid att verkligen besöka dem nu.

Ett besök på Vafab ligger dessutom helt rätt i tiden med tanke på att avfallsutredningen överlämnades till regeringen för några veckor sedan och diskussionen om biobränsle fortfarande är glödhet.

Vi han prata om allt möjligt under mina två timmar på kontoret. Jag är frågvis och intresserad och de var glada över att berätta om vad som fungerar bra och vad som kommer bli morgondagens utmaningar. Det är fantastiskt att se och hurra hur mycket utvecklingen har gått framåt de senaste åren. Anläggningen på Gryta startades på 50-talet och jämför man de deponier som gjordes då med hur det ser ut idag har det hänt fantastiskt mycket, idag sorterar och återanvänder vi enormt mycket.

Något som vi är duktiga på inom Vafabs område (det vill säga Västmanland tillsammans med Heby och Enköping) är att samla biavfall. Detta rötas sedan och av resterna tillverkas biogas och en restprodukt som läggs på åkrarna med ett bättre energiinnehåll och ett mindre fosforutsläpp för grödorna. I Västmanland kör våra statsbussar på biogas och i stort sätt hela taxiflottan också och det är just nu en brist på biogas. På sikt skulle det bästa vara att röta ännu mera för att kunna öka produktionen och på så sätt få upp försäljningen av biogasbilar.

Mer om Vafab kan du läsa via deras hemsida här.

Inga kommentarer: