tisdag 16 oktober 2012

GKN Driveline

I går var det dags för studiebesök igen, den här gången i industrin.
När man pratar bilindustri nämns oftast Trollhättan eller Olofström men vi har bilindustri i Köping också. Runt bilindustrin finns en naturlig koppling till annan industri och en sådant centrum finns i Köping.

Jag besökte tillsamman med Gerd och Torbjörn från Köpingsmoderaterna GKN Drivline i Köping. De tillverkar förenklat fyrhjulsdrift för bland annat Volvo- och Tata bilar. Med ny smart teknik kan man få samma eller bättre verkan i bilen med till en lägre bränsleförbrukning.
Fabriken har en gammal historia i Köping. Köpings mekaniska verkstad öppnade redan 1856 och sedan dess bytt ägare vid flera tillfällen och naturligtvis byggts om och till under åren. Jag minns fabriken som en Volvo fabrik vilket det var fram till 2011 när GKN Drivline tog över ägandeskapet.

Vi fick en genomgång av vad fabriken tillverkar och en rundtur i de tystaste och renaste industri lokaler jag någonsin sätt. Vi har även beröra viktiga politiska delar som rekryteringsproblematiken. Det är svårt att få unga människor att söka teknikutbildningar, både gymnasiala och eftergymnasiala. För mig är det svårt att förstå det är en bransch som är spännande, utvecklande och lönerna relativt höga.
Den problematiska världsmarknaden har även satt sina spår för den svenska industrin och en stark inhemsk valuta leder till sämre konkurrens. Konkurrensen med andra länder är hårfin och svenska anställningsvilkor och lagar skiljer sig från andra länders och det ställer höga krav på företagen.

Tack för en väldigt intressant besök.

Inga kommentarer: