tisdag 5 april 2011

Individanpassad sjukhusmat

Offentlig mat är spännande och här styr vi väldigt mycket av den svenska handeln. Kommuner och Landsting är de största upphandlarna av mat i Sverige och skulle vi kunna få dem att köpa bättre lokalproducerad mat och slänga mindre skulle vi både få en bättre produktion i Sverige och mindre miljöpåverkan genom effektivare miljöutnyttjande.

På Hvidovre Hospital utanför Köpenhamn träffade vi sjukhusdirektören Torben Mogensen och Kökschefen Mette Luplau som med stolthet berättade om sitt nya kök och de investeringar de gjort för att få en bättre och billigare sjukhus mat med friskare och nöjdare patienter.

Hela köket är omgjort för att tillgodose patienternas individuella matbehov. Smaken är olika och här kan patienterna beställa mat direkt ur en fyllig meny och få den levererad den tid de själva vill äta. Maten lagas direkt av utbildade kockar och man är noga med att använda den bästa maten. Får patienterna i sig näring blir de i regel friskare fortare och kan lämna sjukhuset, det sparar både lidande och pengar.

Inte bar köket är ombyggt även transportsystemet för mat. Maten transporteras i skåp på räls, rälsen går i taket via kulvertsystemet direkt från köket till avdelningen. Från att en bricka ställs in i transportvagnen ska den nå avdelningen på högst 10 minuter. Det här är rena motsatsen till Landstinget Västmanlands produktions kök i Västerås där maten värms och kyls innan den levereras ut till avdelningarna för att sedan värmas upp igen direkt på talriken.

Inga kommentarer: