onsdag 23 februari 2011

En dag av flyt

Bjärsta slakteri, ligger precis på gränsen mellan Västmanland och Dalarna om dock på Dalasidan. De har ett upptagningsområde för hela Västmanland och därför intressant att titta på. Tillsammans med Johan Widén som är landstingskollega fick vi dels lyfta och diskutera saker som livsmedelshygien, vetrinärkontroller och djurtransporter. Vi fick även en mycket intressant rundvisning i slakteriet. Jag är imponerad över den effektivitet som var i slakteriet och den korta processen från levande djur i lastbil till hängande kött påväg till leverantör.

Vidare åkte vi till Sala Heby Energi för att prata resursanvändning och solfångare för ett hållbart samhälle. Vi tog med oss frågan om slaktavfall som man kan använda för att göra rötgas och på så sätt utvinna energi ur en befintlig resurs. Vi hade en riktigt bra och trevlig diskussion. Sala Heby Energi har ett spännande koncept där de försöker få konsumenterna att använda elnätet mer jämnt över dygnet. Det kostar att använda el mellan 07-19 på vardagarna mellan all annan tid är gratis.

Vi slutade dagen på Ösby Naturbruksgymnasium. Tillsamman med rektor och lärare kunde vi diskutera igenom utmaningar och framtidsplaner för skolan fortlevnad. De utbildar inom skog, jordbruk och djur. Skogsbranchen är en riktig utmaning, en bransch som växer enormt just nu.
Vi förmedlade Bjärstas önskan om en slaktutbildning, även det ett bristyrke idag. Ösby lovad att titta vidare på frågan. Vi kunde även diskutera frågan om biogasanläggning, en fråga som även Ösby är intresserade av att gå vidare med.

Inga kommentarer: