lördag 24 april 2010

Rätten till vård - för vem?

Rätten till vård i Sverige för alla oavsett inkomst, bostadsort eller ursprung känns självklar och jag tror att alla partier håller med om det. Ja kanske inte alla förresten, det finns ju något parti som kandiderar till riksdagen som kanske inte håller med!
Men det är inte så självklart i alla lägen, papperslösa gömda flyktingar till exempel är knepigt. Frågan hanteras godtyckligt och olika över hela Sverige.

Nu tillsätts äntligen en utredning av regeringen för hur Sveriges alla landsting ska hantera frågan framöver då det idag sakna lagstiftning inom området. Erna Zelmin chef för Rättsmedicinalverket är utsedd till utredare. Utredningen omfattar asylsökande, gömda och papperslösa flyktingar. Jag väntar med spänning på vad hon kommer fram till eftersom frågan varit en het potatis även i Landstinget Västmanland. Vi har kommit fram till att vi ger akutvård till alla men ibland räcker inte det och människors liv och hälsa står på spel, detta mot att vi behandlar människor som bryter mot lagen genom att gömma sig från myndigheten och det beslut om uppehållstillstånd som givits.

Inga kommentarer: