fredag 19 februari 2010

Mera kärnkraft

Äntligen ett steg i riktningen mot en hållbar och miljövänlig energipolitik för Sverige. Vi får ersätta våra gamla kärnkraftreaktorer mot nya. Jag skulle gärna se att man byggde fler för framtiden men där är vi inte ännu.
Med fler reaktorer skulle vi slippa exploatera fler av våra vatten eller köpa in smutsig kolkraft från Polen. Jag gillar miljöalternativ som vind och vatten, klart intressant att titta på sol och vågkraft i framtiden också. Men vattenkraft i den formen vi har nu är jag starkt emot, det har förstört tillräckligt i floder, åar och älvar runt om i Sverige där den naturliga livsmiljön för djur och natur runt vattnen förstörs för all framtid.

Den nya lagen om kärnkraften innebär att den som äger reaktorn får ta ansvaret för den i korta drag, och det är ju inte mer än rimligt. Säkert byggda kärnkraftverk är fantastiska men de kräver en ständig översyn och kontroll. Gamla delar ska kunna bytas ut mot nya och modernare utan krångliga lagar som det varit innan. Den nya lagen sätter större press på ägaren och det är vettigt.

2 kommentarer:

Peter sa...

Jag kan bara hålla med dig i dina åsikter om kärnkraften. Denna vinter visar att vi i själva verket har elbrist i Sverige. Detta trots de rödgrönas ständiga prat om elöverskott. Inte undra på att det blir elöverskott räknat på ett helt år i ett kallt land. Det intressanta är att Sverige de facto har elbrist när det är minusgrader. Det har lett till import av dyr och skitig el samt att vi kör våra egna oljekraftverk i Karlshamn och i Stenungsund. Inte bra!

Optimalt vore om Sverige gjorde en storskalig satsning på ny kärnkraft för export av el till andra länder. Lika väl som vi har exportindustri inom bilbranschen och andra branscher så kan vi ha det inom elsektorn. Det skulle ge många arbetstillfällen och Sverige skulle återfå en ledande position inom kärnteknik.

Åsa Coenraads sa...

Hurra!!!

/ Åsa