tisdag 1 december 2009

Islamofobin sprider sig i Europa

Demokrati är viktigt med också oerhört komplicerat Skillnaden mellan tolerans och intolerans är hårfin när en majoritet har makten över en minoritet i demokratins namn. Med sin direktdemokrati är kanske Schweiz ett av världens mest demokratiska länder. Men hur långt får ett demokratiskt och modernt land gå i sin demokrati.

Gårdagens mediadebatt kom förutom SAAB förhandlingarna att domineras av den Schweiziska folkomröstningen som resulterade i ett nej till byggandet av fler minareter i landet.
Den politiska ståndpunkten om att tillåta fler minareter var känd som positiv, opinionssiffrorna visade på att folkomröstningen skulle ge ett klart övertag för ja sidan men när valresultatet presenterades kom det som en kalldusch för de styrande i landet. Befolkningen har sagt en sak i undersökningar men sedan röstat för något annat.

Jag tror att folkomröstningen speglar den islamofobi som just nu drar över Europa. Debatten förs inte bara i Schweiz utan över hela Europa inte minst här hemma i Sverige. I Västerås växer den muslimska församlingen, det byggs pojkhem och lockas med tebjudningar.
Under min senaste resa till Bosnien-Herzegovina så hade vi en lång diskussion om den nybyggda mosken i Sarajevo som lockar unga till församlingen med baskethallar och bibliotek.

Inga kommentarer: