torsdag 24 september 2009

Produktionsköket

Landstingsmajoriteten gör just nu studiebesök. Vi har en form av kunskapsvecka där våra ledamöter och ersättare har möjligheten att besöka verksamheter som de inte varit på tidigare. Jag valde därför att idag besöka produktionsköket. Eftersom jag jobbat en hel del i olika storkök och restauranger för att inte glömma köttpackiteringen på Hilton så var det extra roligt.

Något som slog mig direkt var hur otroligt litet och effektivt köket är. Köket är inte mer är ett och etthalvt år gammalt och det mest modernaste av sitt slag i Sverige. Man använder sig av en metod som heter värma - kyla metoden. Det innebär att all lagad mat kyls ned direkt och värms inte upp förren den ligger på talriken och ska serveras till patienten eller i personalmatsalen. På så sätt bevaras näringsämnen och smaker mycket bättre.

Köket är byggt för att klara en större kapacitet än vad Västmanland gör av med just nu och vi har därför startat ett nytt bolag ihop med Uppsala län. Kostenheten som bolaget ska heta leds av Björn Norell (M) ska laga 2800 portioner mat varje dag och har kapacitet för mera.

Inga kommentarer: