fredag 18 december 2015

Årets sista votering



Hejdå Ulrika


Riksdagsledamöter kommer och går, ibland är det bra och ibland är det mindre bra. Vi har haft möjligheten att ha Ulrika Heindorff hos oss några månader men nu är hennes vikariat slut och Jonas Jakobsson Gjörtler kommer tillbaka från sin pappaledighet.
Jag har fått möjligheten eller snarare tagit mig möjligheten att lära känna Ulrika en del och nu blev det dags för oss att säga adjö.
Gänget firade med bubbel och pepparkakor, det är trots allt jul. Jättetråkigt att en kompetent och duktig riksdagsledamot nu slutar men så fungerar demokratin. Ulrika han upp i en budgetdebatt och den hittar du här. Det är val igen 2018 och då hoppas jag hon ställer upp igen.

onsdag 16 december 2015

Lokala rovdjur

Känner mig ovanligt och lite oförtjänt pigg just nu sittandes på ett tidigt tåg till Västerås. Efter sen rovdjursdebatt och riksdagsgruppens julfest borde jag vara tröttare, men det kommer nog senare.


Jag är påväg till länsstyrelsen för årets sista sammanträde med viltförvaltningsdelegationen. Finns många stora och små frågor på agendan idag. Noterar dock att det är många informationsärenden på dagordningen och det är lite typiskt. Delegationerna får mindre och mindre inflytande över de beslut som tas och den samverkan och förankring som var syftet vid skapandet känns långt borta.

Det här blir också mitt sista sammanträde med landshövdingen som till nyår avslutar sin tjänst. Han har valt att skuta efter bara ett år och kommer fortsätta som generaldirektör i regeringskansliet.

tisdag 15 december 2015

Simultanar

Riksdagens debatter tar alltid mycket längre tid än det är tänkt. I går blev det en sen kväll i kammaren och ikväll blev det samma sak.
Skillnaden för mig är dock stor. Igår satt jag och frös i kammaren och ikväll försökte jag följa debatten på distans över en julöl.


Riksdagsgruppen avslutar sedvanligt terminen med en julmiddag och i år var inget undantag!

Miljö- och jordbruksutskottet har beslutat om ett tillkännagivande till regeringen om att beslutad rovdjurspolitik ska gälla fram tills att ett nytt tas. Eftersom regeringen skickar ut signaler om att detta inte gäller känner en majoritet av utskottet att vi vill ge riksdagens syn riksdagen till känna.
Eftersom detta kommer mitt i budgetdebatterna har vi fått anpassa oss efter lediga tider i kammaren och det blev olyckligt nog ikväll.
Tyvärr blev debatten blek. Regeringspartierna inklusive vänstern tycker at vi har fel och vi tycker att de inte tar problemet på allvar. Mitt i detta bor det människor som påverkas av regeringens rovdjurspolitik utan att kunna planera för sin framtid och det är olyckligt!

Vapendirektivet



Vapenfråga ligger egentligen inte på mitt utskott utan på justitie utskottet men är en fråga som intresserar mig mycket. Jag har under åren skrivit en mängd motioner runt vapenfrågorna och ingår även i partiets vapen- och skyttegrupp.

Idag ordnar Kristdemokraterna ett seminarium i riksdagen om dessa frågor med anledning av EU kommissionens diskussioner om ett nytt vapendirektiv. Ännu ligger inte förslaget på riksdagens bord men kommer att hamna här förr eller senare. Det finns en rad olika delar i förslaget som inte funkar varken för Svenska förhållande eller för nordiska. Här finns förutom en tradition av jakt även kopplingar mellan frivilligorganisationer och statlig verksamhet som försvar och polis.

Förslaget verkar heller inte vara förenligt med den svenska konstitutionen eller subsidiaritetsprincipen för medlemsländernas självbestämmande. Förslaget verkar allt mer vara ett förhastat dokument som kommit till i spåret när terrorhot och skolskjutningar.

Produktiv dag

Börjar dagen med att släpa min stora väska genom ett riktigt kallt Västerås ner till partiexpen. Skönt att kylan äntligen har kommit i och för sig men var det tvunget att hända just nu?

Vi börjar veckan med ett avstämningsmöte för arvoderade inom moderaterna i Västmanland. Skönt att kunna gå in i julveckorna med lite koll på läget i länet.






Jag passar på att informera kollegorna om min migrationsturné i länet och mina besök i länets kommuner. Jag har nu hunnit beta av alla utom Hallstahammar som tyvärr ställde in. Men jag kommer försöka träffa dem efter jul istället.



Vidare mot Stockholm där jag lyckas arbeta mig ner på skrivbordet och få iväg en interpellation om politiseringen av Livsmedelsverket. Interpellationen hittar du här. Det här är en viktigt och större fråga än man tror. Är det så att generaldirektörer tillsätts utifrån politiska meriter finns det en stor risk för ministerstyre i längden och skulle bli mycket olyckligt.



Avslutar kvällen med kammardebatt om budgetområdet miljö. Johan Hultberg höll debatten för moderaternas räkning. Efter det nyligen avslutade miljö- och klimatkonferensen i Paris som var mycket lyckad kom debatten självklart att handla mycket om konferensen och dess påverkan på regeringens budget. Om du orkar så kan debatten ses i efterhand här, den är lite mer än tre timmar så kanske något att ta i mellandagarna för intresserade.

torsdag 10 december 2015

Skärpta insatser mot terrorism

Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna har i dag enats med regeringen om flera insatser mot terrorism. Beatrice Ask, rättspolitisk talesperson (M), säger att Sverige nu tar viktiga steg för att stärka samhällets förmåga att förebygga, bekämpa och utreda terrorism.

 Läget i omvärlden och här hemma är oroligt till följd av hoten från våldsbejakande extremism och terrorism. Sverige ska vara ett öppet och tryggt samhälle. Det kräver att vi står väl rustade för att möta dessa hot och inte accepterar utvecklingen.

Moderaterna har presenterat flera förslag för att stärka Sveriges agerande mot terrorism och varit tydliga med att regeringen behöver snabba på sitt arbete så att konkreta åtgärder kommer på plats.
  • De insatser vi nu är överens om är betydelsefulla för att förhindra och lagföra terrorbrott samt för att stärka det förebyggande arbetet. Till grund för det som presenteras i dag ligger den strategi mot terrorism som alliansregeringen beslutade om 2012, säger Beatrice Ask.
Flera viktig delar ingår i den överenskommelse som presenteras i dag:
  • Skärpt och tidigarelagd kriminalisering av terrorkrigsresor
  • Snabbare stopp för missbruk av svenska pass
  • Åtgärder mot illegala vapen och höjda straff för handgranater och explosivvaror
  • Hemlig dataavläsning utreds
  • Möjlighet att dela information digitalt för FRA, Must och Säpo vid Nationellt centrum för terrorhotsbedömningar
  • Tydliggör kommunernas ansvar för ett strukturerat och konkret arbete med att förebygga radikalisering och rekrytering till våldsbejakande grupper
  • Stöd för att det förebyggande arbetet ska fungera i praktiken och att goda erfarenheter tas tillvara
  • Inga offentliga medel till våldsbejakande budskap
  • Åtgärder mot rekrytering på internet
  • Säkerställ polisens insatskapacitet
  • Uppdrag till Åklagarmyndigheten gällande arbetet mot terrorism
  • Åtgärder mot finansiering av terrorism
  • Internationella åtgärder

onsdag 9 december 2015

dubbel voteringsdag

Vilken dag det har varit och ännu är den inte helt och hållet slut. För att hinna med alla debatter och voteringar i rimliga tider innan juluppehållet har vi idag haft dubbelvotering. Det innebär att vi startar dagen med votering och sedan avslutar vi dagen med ytterligare en votering. Lite konstigt men ett sätt att hålla nere voteringstiderna och hålla uppe koncentrationen.
Idag har det lugnat ned sig lite efter gårdagens turbulens i den moderata gruppen. Turbulens blir det alltid när ledamöter ska byta utskott och det har spekulerats hejvilt om detta under en längre tid. Nu är utskottspusslet äntligen på plats och det känns skönt.
Vår tidigare moderat etta i miljö- och jordbruksutskottet Ulf Berg byter utskott till näring och in kommer istället Jonas Jakobsson Gjörtler. Efter jul får den moderata kommittén ta en liten nystart och sedan är vi snart på banan igen.

Mellan dessa båda voteringar har jag inte hunnit sitta på mitt kontor en sekund. Just nu skolkar jag från ett möte för att hinna med de värsta bränderna i mailboxen på kontoret. I bakgrunden står internt TVn igång och där pågår debatten från kammaren för fullt. Just nu är det budgetbetänkanden för näringsutskottet.
Lite till måste jag hinna iväg innan jag ska vidare på något som kallas lilla nobellfesten. En helt privat fest men med många moderata förtecken. Och viss kommer det bli diskussioner högt och lågt.

tisdag 8 december 2015

Utbildning berikar

Introduktion för årets jägarexamens kurs i riksdagen nu. Vi i riksdagens jakt- & fiskeklubb samorganiserar en utbildning tillsammans med Jägareförbundet i Riksdagen. Kursen är öppen för ledamöter och anställda vid riksdagen eller regeringskanslierna och deltagarna behöver inte vara medlemmar i klubben.


Ett kul sätt att att lära fler människor och naturens vilt. Utbildningen behöver inte leda till en jägarexamen i slutändan och inte heller till delen som handlar om vapen och skytte. Utbildningen är bra att gå i sig för att lära sig mer om djur och natur.
Lite som konfirmation, bör att lära sig mer om tro och religion men behöver inte leda till att konfirmanden går fram och tar nattvarden.

Kommer det straffa sig senare

Har sovit riktigt dåligt i natt och passade därför på att åka till Stockholm tidigare än beräknat. Skönt att vara på kontoret i god tid innan dagens alla möten, som vanligt är tisdagarna ett riktigt mötesrace.
Lite rädd är jag dock för att detta ska straffa sig i slutet av denna långa långa dag eftersom jag redan börjar bli trött.

Strax iväg till dagens utskott där vårt tillkännagivande om vargjakten ska klubbas. Kommer bli riktigt spännande att se hur utskottskollegorna i majoritet ska hantera detta. Det är så uppenbart att det finns en konflikt i rovdjursfrågan mellan S och MP.
Jag har lämnat in en interpellation om detta som tyvärr inte kommer kunna besvaras förrän i slutet av januari så i förra veckan lämnade jag in en skriftlig fråga på samma tema. Du hittar den här.

onsdag 2 december 2015

Jag har, har du?



Så var det dags att betala 2016års försäkring mot socialism för ett år. Är du inte medlem redan men känner att du skulle vilja bli det är du välkommen att bli.
Här betalar du.

tisdag 1 december 2015

Vad vill regeringen om vargen egentligen

Vi i alliansens är bekymrade över de signaler som regeringen skickar ut om rovdjurspolitiken just nu. Det kommer dessutom ut olika signaler  från olika statsråd och efter länsstyrelsernas beslut om vinterns licensjakt på varg är detta djupt bekymmersamt.
Vi har därför skissat på ett tillkännagivande från riksdagen till regeringen där vi säger till dem att följa riksdagens beslut fram tills dess att ett annat tas.

Idag hade utskottet besök av en statssekreterare från miljödepartementet som hade med sig både UD personal och folk från naturvårdsverket. Utan att berätta vad som hänt på utskottet så kan jag väll säga så mycket som att vi fortfarande är djupt oroade.