torsdag 18 december 2014

Sista rycket

Det känns verkligen i både kroppen och knoppen att det har varit ett långt år och en oerhört strulig höst. De flesta ledamöter och tjänstemän går runt och hostar och snorar. Jag själv är inget undantag och det rosslar rejält i lungorna och jag nyser mig igenom riksdagens korridorer.
Senaste veckan har ägnats åt budgettexter under både dagar och nätter, ingen kan komma och säga att ledamöterna har latat sig den här hösten.


Idag har jag hunnit med ett ganska långt möte med OSSE delegationen på förmiddagen. Det var förutom lite planering för framtiden även briefingar från höstens valövervakningar som varit i Ukraina, Turkiet, Bosnien, USA och senast i Moldavien där jag själv var med. Det är uppenbart att trycket från Ryssland är väldigt högt och problematiskt för de länder som ligger i närområdet eller är beroende av Ryska pengar eller gas.


Eftermiddagen och kvällen tillbringas nu i kammaren för debatt med miljö- och jordbruksutskottet. Vi kommer debattera båda våra budgetbetänkande ikväll. Att det blir långa debatter in på sentimmarna den här veckan beror så klart på den stundande deklarationen om nyval. Om Statsministern utlyser nyval den 29e december så måste budgetdebatterna vara klara innan. Dessutom är det julafton nästa vecka och det skulle vara skönt med några dagar tillsammans med nära och kära innan valrörelsen börjar igen.

onsdag 10 december 2014

Effektiv dag

Redan klockan åtta träffades moderaterna i miljö- och jordbruksutskottet idag för att gå igenom texter till vår blivande budget. Vi måste känna oss bekväma med texterna för att i nästa steg ta dem med alliansen för att sedan gå vidare och presentera dem för utskottet redan imorgon klockan åtta. Det kommer bli 24 intressanta timmar.


Kommer tillbaka till mitt kontor för att finna det i fullständig kaos. Flera veckors uppskjutet arbete väntar på mig och högarna har börjat växa sig enorma på skrivbordet. Jag har dessutom äntligen fått mina bokhyllor till nya kontoret så nu kommer jag kunna packa upp mitt kontor ordentligt efter valet. Fram tills nu så har jag levt i pappkartonger.

Eller är det en bra ide att packa upp, vi har ett nyval om tre månader och därefter kommer med största sannolikhet flyttcirkusen att börja igen.

Idag kommer hur som helt bli en riktigt kontorsdag och det känns riktigt skönt. Jag har tänt några ljus, en stor kopp te och julmusik i bakgrunden, nu jäklar ska det jobbas.

Spring i korridorerna

I går kväll undrade min särbo om jag hade sprungit Stockholm maraton under dagen. Vi har handlat en tidig julklapp till varandra i form av var sitt aktivitetsarmband. En sådan där egentligen onödig pryl som spås bli årets julklapp. Fördelen med armbanden är att de är digitala och våra är synkade så vi kan tävla mot varandra. Just igår slog jag mitt inomhusrekord.

Det blir alltid många steg på just tisdagar när vi reser till Stockholm men igår var det fler möten än vanligt inplanerade. Vi håller på med de nya budget texterna just nu och det är väldigt mycket arbete som ska göras på kort tid nu. Hela kammarens schema är omändrat eftersom regeringens budget inte höll, vi kommer jobba hela vägen fram till jul och det finns fortfarande en risk att Riksdagen kommer votera under mellandagarna. Eftersom vi i Alliansen inte har kvar våra tjänstemän på departementen så sitter vi politiker nu och grottar ner oss i alla texter själva. Ett arbete som i och för sig är mycket intressant men det tar mycket tid och många möten.



Under tisdagen han jag med även med lite snabb valplanering för Västmanland. det är svårt att planera eftersom vi inte vet hur kammarens dagordning kommer se ut till våren. Det är många ärenden som måste tas även om det kanske inte genererar samma vardag som det brukar vara. Sedan ska vi riksdagsledamöter försöka att vinna ett nyval den 22 mars och det i sig kommer  vara en utmaning i snö och rusk.

Samtidigt som vi planerade valrörelse tittade vi på presskonferensen där Moderaternas gruppledare i Riksdagen Anna Kindberg Batra nominerades av en enhällig valberedning till vår nästa partiledare. Stämman är först den 10 januari men det känns skönt att den här pusselbiten är på plats. Jag har haft förmånen att arbeta med Anna under min tid i riksdagen och det känns som ett bra och genomtänkt val av nästa statsminister.


Avslutade kvällen med Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) som varje år bjuder in riksdagensledamöter till ett seminarium om den senaste forskningen. Temat för kvällen var framsteg inom forskning och teknik 2014. Spännande föreläsningar och forskningsuppfinningar som bygger svenska företag världsledande. Skyndade mig hem så fort jag kunde och kröp ner i sängen med en balja te och lite budgettexter...och en antydan till träningsvärk i vaderna, en bra dag helt enkelt.



Vilka veckor

Vem trodde att Alliansens budget skulle vinna gehör över regeringens i riksdagens kammare och vem sjutton trodde att vi skulle ha ett kommande nyval i vår för bara några veckor sedan.



Det har minst sagt varit en turbulent tid bakom oss och jag önskar jag hade kunnat uppdatera bloggen bättre än jag har gjort.

Sedan sist har jag även hunnit med mitt första uppdrag som valobservatör i inom ramen för OSSE samarbetet i Moldavien. Oerhört spännande och berikande.



Det känns inte som det är rätt tid att ge er en tillbaka blick över allting som hänt sedan senast så jag kommer skriva från och med igår nu...ledsen för detta.